WPA3 – по-висока сигурност чрез новият стандарт за криптиране на безжични мрежи

Wi-Fi или иначе казано безжичната мрежа (WirelessLAN) се превърна в такава вездесъща част от нашия живот, че функциониращата Wi-Fi връзка днес за много хора е на едно ниво в пирамидата на нуждите (по А. Маслоу), наред с другите потребности от първа необходимост като хранене и сън.
При все цялата му популярност, възрастта на най-разпространения стандарт за нейното криптиране – WPA2 – отдавна се счита за несигурен и е мишена популярна за мнозинa хакери. С новия стандарт WPA3, Wi-Fi Alliance се стремят да осигурят по-голяма сигурност на мрежите и точките за достъп, защитени изключително от слаби пароли.

Повече сигурност с WPA3

С текущия и масово разпространен стандарт за криптиране WPA2, е сравнително лесно човек да проникне в дадена Wi-Fi мрежa. За потенциалният нападател е необходимо единствено да използва т.нар. офлайн речникови атаки, за да разбие за нула време недобре подсигурените пароли. Още по-голям проблем в момента се явяват т.нар. отворени мрежи, или мрежи със свободен достъп, като например тези в барове или летища. Всеки може да ги използва, но данните, които се обменят между маршрутизатора и устройство на потребителя лесно могат да се проследят и прихванат от неоторизирани лица, и/или трети страни. Именно тук WPA3 стандартът за криптиране на връзката следва да осигури повече сигурност и за в бъдеще.

Подобно на своя предшественик WPA2, стандартът WPA3 ще се предлага в два варианта: WPA3-Private и WPA3-Enterprise. Основната разлика е, че Wi-Fi рутерите и точките за достъп, предназначени за домашна употреба използват само един ключ. В новата версия този ключ се заменя с автентификация тип Simultaneous Authentication of Equals (SAE). По този начин офлайн речниковите атаки са отблъснати, а връзката остава сигурна дори и при използване на пароли с липса на гъвкавост. Крайният резултат е още по-високи стандарти за сугурност – налични са режими на работа (за съжаление не и обратно съвместими), защитени с най-малко 192-битови протоколи за сигурност, както и криптографски инструменти, които позволяват още по-добра защита при пренос на чувствителни данни.

Тъй като пълната миграция към новия стандарт се очаква да отнеме още доста време, доразвиван бива междувременно и стандартът от предно поколение – WPA2. Целта на това е стандартите за оперативна съвместимост и сигурност на всички „Wi-Fi“ сертифицирани устройства да продължават да се спазват. Според WI-FI Alliance – неправителствената организация, която развива, промотира и сертифицира обозначеният като „Wi-Fi“ стандарт за комуникация, устройствата носещи „Wi-Fi“ лейбъла ще продължат да работят с WPA2, като всички поддържащи WPA3 устройства ще продължат да обратно съвместими с WPA2 съвместимите такива.

Easy Connect Mode – по-лесно свързване на у-тва без дисплей:

Една от истински забележителните иновации, която новият стандарт предлага, е т.нар. „Easy Connect“ режим на работа. Технология, разработена с оглед на нарастващия брой устройства от интернета на нещата (IoT). Тя прави свързването на устройства без дисплеи многократно по-лесно, като процесът на автентификация и оторизация се поемат от смартфон или таблет.
Процесът е крайно елементарен – човек просто следва да въведе QR кодът на маршрутизатора или точката за достъп, като просто го сканиран с камерата на мобилното устройство, а след това сканира и кодът на IoT-устройството. Веднъж осъществена, автентификацията протича следващият път автоматично. 

a

Textquellen & Links

Повече за новите функции на WPA3 четете тук:
wi-fi.org

Информация относно Easy Connect Mode ще намерите тук:
wi-fi.org

Най-нови публикации

Искате ли да получите оферта?

Информирайте ни за вашите изисквания, спиделете ни вашите идеи и един от нашите служители ще ви даде първоначална консултация.

След това ще Ви представим груба концепция, както и необвързваща ценова оферта.

Tel: +359 (0)2 44 10 681

E-Mail: office@iphos.bg

6 + 3 =

Компанията

Доказана интернационална компания - за най-добрите ИТ решения. Цялостни услуги в областите Компютърна поддръжка / IT / ITSM, Разработка на софтуер и Уеб приложения. По-бързо, по-компетентно, по-изгодно.

ИТ Инфраструктура

Като системен интегратор, предлагаме цялостни услуги в сферата на администрирането и поддръжката на ИТ инфраструктура. ИТ Мениджмънт / ITSM, базиран на ITIL - компютърна поддръжка, мрежи, сървъри, Linux, Windows, Exchange и др.

Разработка на Софтуер

Изработка на инидивидуализирани софтуерни решения от опитни екипи в България и Австрия. Професионално отношение към клиента и високо качество на услугите. Изработка на десктоп и мобилни приложения, интерфейси, бази данни и др.

Изработка на уеб сайтове

Изработка на уеб сайтове & уеб приложения от най-високо ниво. Максимална разходна ефективност и качество. Уеб решения в областите интранет & екстранет, изработка на уеб сайтове, онлайн магазини & електронна търговия, тарифни калкулатори, SEO & SEM и др.

Iphos IT Solutions

+359 (0)2 44 10 681

 

1618 София, бул. Цар Борис III 168, Ет. 3, Офис 33